Ik verkoop zeisbladen van het merk Fux sinds 2010.

Deze zijn gefabriceert door Schroekenfux in Oostenrijkeen van de allerlaatste fabrikanten van kwaliteitszeisen ter wereld. De vakkennis van de smeden en de kwaliteit van het staal maakt dat deze zeisen tegelijk licht en sterk zijn. Zeisen van een dergelijke kwaliteit zijn doorgaans niet langer verkrijgbaar in de gewone handel.

De ergonomische stelen zijn ontworpen door de technici van Schroekenfux in samenwerking met Peter Vido (The Scythe Connection) en worden gemaakt in Zwitserland. Deze essen stelen hebben verstelbare handgrepen en worden door velen beschouwd als de beste zeisstelen momenteel verkrijgbaar. De ergonomische steel en handgrepen bevorderen het ontwikkelen van een goede ontspannen maaitechniek. De zeisbladen die ik verkoop zijn aangepast aan de stelen. Ik bedoel hiermee dat de tang van de zeis de geschikte hoek heeft voor de steel.

De Belgische zeisen hebben een andere stijl, hun tanghoek is niet geschikt voor de Zwitserse steel. Veel zogenaamde Belgische zeisen werden eigenlijk in Oostenrijk gemaakt voor de Belgische markt (soms met heel Belgische merknamen zoals “Ciney”).

Deze oudere “Belgische” zeisen zijn meestal van een goede kwaliteit en het is dikwijls heel goed mogelijk ze terug op te knappen. Een geschikte steel vinden is een heel andere kwestie. Ik vind de stalen zeisstelen die men doorgaans in de handel vindt weinig ergonomisch en niet erg aanpasbaar. Een betere oplossing is om zelf een steel te maken. Een eenvoudig recht model met een enkele greep is niet zo moeilijk te maken en is heel geschikt voor een Belgisch zeisblad. Hier vindt u goede instrukties in het engels, maar aarzel niet me te contacteren voor meer uitleg.

AustrianmodelOostenrijks model

BelgianmodelBelgisch model 

Ik neem graag mijn tijd met klanten, een uur of meer per klant zonder meerkost, om goed uit te leggen hoe men de zeis correct opzet en gebruiktIk vind het belangrijk dat u bij mij weg gaat met een goede basiskennis en dat het materiaal voor u ook werkelijk nuttig zal zijn.

Ga naar boven